Καλή σχολική χρονιά, σε πείσμα αυτών που θέλουν να διαλύσουν το δημόσιο σχολείο!

Δημοσιεύουμε το κείμενο που μοιράστηκε στην εκδήλωση της Κυριακής:

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ-300x276Ξεκίνησε και φέτος η σχολική χρονιά με μεγαλύτερα προβλήματα από την προηγούμενη.  Από το 2009 οι κυβερνώντες έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση στη δημόσια εκπαίδευση κατά 40%, έχουν ήδη συγχωνεύσει 2000 σχολεία, έχουν αυξήσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με τις ελάχιστες έως μηδενικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, έχουν δημιουργήσει χιλιάδες κενά. Τελευταία στιγμή, προσπαθούν να τα καλύψουν με αλχημείες και μπαλώματα (ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, πρόσληψη εκπαιδευτικών ολιγόμηνης διάρκειας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ).

Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης δε σχετίζεται όμως μόνο με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι δανειστές. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Θέλουν να τελειώνουν με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, τις μόνιμες καθαρίστριες, τους μόνιμους σχολικούς φύλακες. Θέλουν εργαζόμενους με συμβάσεις λίγων μηνών, με ελάχιστους μισθούς, υποταγμένους, χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις.  Τι αντίκτυπο όμως  έχουν οι εξελίξεις στον χώρο της παιδείας, της εργασίας, στην ζωή και στην μάθηση των παιδιών; Πως επηρεάζεται η σχολική τους καθημερινότητα; Και πόσο η σημερινή πραγματικότητα επηρεάζει το μέλλον τους;

Δυστυχώς επιχειρούν να επιβάλλουν τις συνθήκες των σημερινών εργαζομένων, μόνιμα, και για τους μελλοντικούς εργαζόμενους, δηλαδή τα παιδιά μας. Αυτή ακριβώς τη σκοπιμότητα εξυπηρετεί το σχέδιο για το «Nέο Λύκειο». Θέλουν να δημιουργήσουν ένα καθολικό εξεταστικό κέντρο, απαξιώνοντας τον ήδη υποβαθμισμένο μορφωτικό του ρόλο. Ήδη τα πρώτα δείγματα φάνηκαν με την εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» και τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις της Α’ Λυκείου. Όσοι 15χρονοι δεν τα καταφέρνουν με τον άκρατο εξεταστικό ανταγωνισμό και το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος (φροντιστήρια) θα εγκαταλείπουν το σχολείο ή θα οδηγούνται πρόωρα και αναγκαστικά στην αγορά εργασίας, χωρίς επιστημονική ειδίκευση και σωστή επαγγελματική κατάρτιση, για να γίνουν ανειδίκευτο και φτηνό εργατικό δυναμικό (μαθητεία).

Αυτή τη ζοφερή εικόνα οφείλουμε και εμείς οι γονείς να ανατρέψουμε. Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Αρκετοί είμαστε στην ανεργία και άλλοι με την απειλή της απόλυσης, αντιμέτωποι με τις περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές, αντιμέτωποι με τα χαράτσια και την εξοντωτική φορολογική επιβάρυνση.

Είναι καιρός να συσπειρωθούμε, να συμμετέχουμε στους Συλλόγους Γονέων, να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου για να διεκδικήσουμε το σύγχρονο σχολείο των αναγκών και των δικαιωμάτων των παιδιών μας.  Να διεκδικήσουμε ενιαίο 12χρονο, δωρεάν, δημόσιο, σχολείο για όλα τα παιδιά. Που θα δίνει ελεύθερο χρόνο και δεν θα τον θυσιάζει στο βωμό τον εξετάσεων. Που θα χωράει την τέχνη, τη μουσική, το θέατρο. Που θα προσφέρει  ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, θα συνδέει τη θεωρία με την πράξη, θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα ανακαλύπτει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού.

                                                                                                «Ανήσυχοι Γονείς»Πρωτοβουλία γονιών από τις περιοχές  Π. Φαλήρου – Ν. Σμύρνης

mail επικοινωνίας :  anisixoigoneis@gmail.com

Advertisements
This entry was posted in Κείμενα, Παιδεία, δημόσιο σχολείο and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s